Renkli Bireyler Montessori Okulu’nda çocukların gelişiminde sanat eğitiminin, en az eğitimin diğer süreçler kadar önemli olduğunun farkındayız. Bırakın çocuğunuzun hayalleri sanatın özgün çalışmaları ile şekillensin.
Hayallerin Resmi;
Çocukça Sanat Atölyesi'nde çocuklara, atölye aktiviteleri aracılığı ile geleneksel eğitim sisteminden farklı olarak kendilerini daha rahat ifade edebilecekleri, teknik anlamda kısıtlamalara maruz kalmadan, yeni malzeme ve uygulama teknikleriyle tanışacakları, tamamen kendi özgüvenleriyle yoğrulmuş bir çalışma ortamı sunulmaktadır. Çocukların ihtiyaçlarına göre her yaş grubuyla uygulanabilmektedir. Çalışmalarda ayrıca doğadan parçalar da kullanılarak, çocukların doğal yaşamı koruyabilmesi ve değer katabilmesi de amaçlanmaktadır.
ÇAMURDAN HAYALLER (SERAMİK ATÖLYESİ)
Çamurdan Hayaller Atölyesinin Amacı:
Renkli Bireyler Çocuk Evi Çamurdan Hayaller Atölyesinde, doğru yok, yamuk yok, düz yok, yanlış yok! Her şeyi yapabilirsin. Kıyaslama asla yoktur. Yaptığın her şey sen yaptığın için değerli, benim yaptıklarım da ben yaptığım için değerli. Ve bu yüzden hepsi çok değerli. Bu amaçla seramiği kullanarak çocuklarımıza bir giriş anahtarı sağlayabiliriz. Bu anahtar ile hayalini gerçekleştirmesine, özgüvene sahip olmasına, yaptığı işe saygı duymasına, kendine inanmasına, kendini yeterli hissetmesine ve mutlu olabileceği bir şeyler yapmasına olanak sağlamış oluruz.
Renkli Bireyler Çocuk Evinde çocukların gelişiminde, sanat eğitiminin en az eğitimin diğer süreçleri kadar önemli olduğunun farkındayız. Çocuklar seramiğin ham maddesi olan kili yoğururken el becerilerini geliştirip, yeni eserler ortaya koyacaktır. Tasarım ve uygulama sürecinde kısa zaman içerisinde çocuk “göz ile düşünme” yetisi kazanır. Kendi dünyası ve çevresi ile ilgili gözlemlerini ve duygularını anlatırken üretici olmanın mutluluğunu yakalar. Bu amaçla çocuklarımızın duygularını daha kolay ve güçlü bir şekilde ifade edebilmelerini, tasarım ve yaratma güçlerini geliştirmelerini ve bu üstün duyarlığa ulaşmaları için Renkli Bireyler Çocuk Evinde çocuklarımızı seramik çamuru ile buluşturacağız.
" Hayal gücü ve yaratıcılık, bilgiden daha önemlidir. Bilginin sınırı var, ama hayal gücü tüm evreni kucaklar... " - A. EinsteinSeramik Çalışmalarının Faydaları
Kilden meydana gelmiş seramik çamuru bilinenin aksine kirletici değil temizleyicidir. Vücuttaki zararlı toksinleri atmanıza yardımcı olurken aynı zamanda ölü deri tabakasını da yeniler. Vücuttaki statik enerjiyi alırken aynı zamanda sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği vardır. Hiçbir Alerjik reaksiyona sebebiyet vermez. Vücuttaki leke ve yara izlerinin silinmesine yardımcı olur.
Seramik Çalışmalarının Çocukların Gelişimindeki Önemi
Çocuklar, duygularını ifade etme gücünü kazanıyor ve en önemlisi ise çamur ile çalışırken soyut kavramları somuta dönüştürmenin mucizesini yaşıyorlar. Çocuklarda seramik eğitiminin kişiliğe, sosyalleşmeye ve kişisel becerilerine yönelik yararları vardır.
Sosyalleşmeye Yönelik Faydalar
- Disiplinli çalışabilme,
- Çevresindekilerle yardımlaşma,
- Etkilenme,
- Çalışmaya katılma,
- Grupla uyum sağlama,
- Paylaşabilme,
- Çalıştığı yeri temiz tutma,
- Temizliğini kontrol etme becerilerini geliştirmek.
Kişiliğe Yönelik Faydalar
- Kavga ve kızgınlık dürtülerini, öfke ve kin duygularını "kil" aracılığıyla yok etmek.
- Yaptığı işe karşı dikkatli olmayı sağlamak, bir konuya karşı gözlem ve dikkat becerisini geliştirmek.
- Sabırlı olmayı aşılamak.
- Kendine güven duymayı sağlamak.
- Kendini ve işini anlatabilme becerisini arttırmak.
- Dilini ve terimleri doğru kullanma becerisini kazandırmak.
- Bağımsız düşünebilme, korku vb. baskıdan uzak özgür hareket edebilme becerilerini geliştirmek.
Yaratıcılığa Yönelik Faydalar
- Şekillendirme,
- Alet ve mekân kullanma,
- Gözlem yapabilmeyi sağlama,
- Gelecekle ilişki kurma,
- Üretilenler arasında farklılık yakalama,
- Somut-soyut ilişkisini kurabilme,
- Gerçek nesne ve masalsı öğeleri ilişkilendirme,
- Becerilerini geliştirmek.
Seramik çamuru çocuğa temizlik alışkanlığı kazandırmaktadır. Çalışmalardan sonra ellerini, tırnak diplerini yıkama gereksinimi duydukları gözlemlenmiştir.