Anne - Babayla Birlikte Uyuma

Anne - Babayla Birlikte Uyuma

Mart 01, 2024

ANNE – BABAYLA BİRLİKTE UYUMA

Çocukluk çağında sık sorulan ve sorun yaşanılan konulardan biri de çocukların ebeveynleriyle birlikte uyumasıdır. Belki bebekken çocuğunuzu sizinle birlikte uyumaya alıştırmadınız ama herhangi bir nedenden dolayı çocuğunuz sizinle birlikte uyumaya başladıysa ve bu bir alışkanlığa dönüştüyse harekete geçme zamanı geldi demektir.

 

ÇOCUKLAR ANNE-BABALARIYLA UYUMAYA NASIL BAŞLARLAR…

Pek çok farklı nedenden dolayı ebeveynler çocuklarıyla birlikte uyurlar. Bu davranış genelde çocuklardan ziyade, ebeveynlerin kendi korku ve kaygıları ile bağlantılıdır. Ebeveynleri ile bir iki kez yatan çocuk daha sonrasında da birlikte uyumaya devam etmek ister. Çocuk ya her iki ebeveyni ile uyur ya da anne ile uyurken baba da çocuğun yatağına ya da kanepeye gönderilir.

İlk çocukluk yıllarında çocukların sık hastalanması anne-babalarıyla uyumalarına kapı açacak başka bir etkendir. Gece ateşini takip etmek, havale geçirme kaygıları hastalanan çocuğun yatağa alınmasına ve sabaha kadar ebeveynleri ile birlikte yatmasına neden olur.

Çocukla gün içerisinde yeterli zaman geçiremeyen ebeveynler suçluluk duygularını bastırmak ve çocuklarına duydukları özlemi gidermek için de çocuklarının yanlarına gelmelerine izin verebilmektedirler.

Eğer kararlı davranılmazsa ve çocuğu üzüp kırmamak için bu duruma devam edilirse, çocuk o andan itibaren kendi yatağından anne-babasının yatağına taşınır. Geri dönüşü zor olan bu ilk geçiş ilk zamanlar ebeveynleri rahatsız etmemesi de bu davranışı pekiştirir. Belirli nedenlerden dolayı başlayan ve hoşa giden anne babayla uyuma durumu bir süre sonra alışkanlığa dönüşmüşse, ebeveynler için de sıkıntılı bir hal alabilmektedir.

 

ÇOCUK ANNE BABAYLA UYUMAYA ALIŞMIŞSA NE YAPMALI?

    Uyku öncesinde çocukla yeterli zaman geçirilmelidir. Çocukla oyun oynama, gününün nasıl geçtiği ile ilgili sohbet etme, kitap okuma gibi etkinliklerle çocukla kaliteli zaman geçirilerek çocuğun duygusal ihtiyaçları doyurulmalıdır.

 

    Uykudan önce duş alma, kitap okuma gibi daha sakin aktiviteler yapılmalıdır. Dinginleşen çocuk uykuya daha rahat geçecektir.

 

    Uyku öncesinde tablet, telefon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlar çocukların uykuya geçişlerini zorlaştıracağı için kullanılmamalıdır. Ayrıca şiddet ve korku içerikli video, film, çizgi filmlerin izlenmesi çocuğun uykuya geçişini ve uyku kalitesini etkileyeceği için uyku öncesinde bu içeriklere maruz kalmamaları konularına dikkat edilmelidir.

    Çocuğunuzun odasında çocuğunuzla birlikte değişiklikler yapın. Odanın şeklini değiştirmek, duvar rengini değiştirmek, duvarlara sevdiği stickerları yapıştırmak, sevdiği renk ve desenli örtüler ya da aksesuarlar kullanmak olumlu sonuçlar verecektir. Odasını seven ve orada kendisini huzurlu hisseden bir çocuk yatağında rahatça uyuyacaktır.

 

    Eğer çocuğunuz korktuğunu ifade ediyorsa odasına koyacağınız minik gece lambası korkmadan uyumasını destekleyecektir.

 

    Çocuğunuzla birlikte sadece bir günü “birlikte yatma günü” olarak belirleyebilir; diğer günler kendi odasında uyumasını destekleyebilirsiniz. Günleri somutlaştırmak için de takvim oluşturabilirsiniz.

 

    Anne ya da baba çocuk uykuya geçene kadar çocuğun yanında bekleyebilir ve daha sonra kendi yatağına geçmelidir. Gece yanınıza gelen çocuğunuzu asla olumsuz bir tepki vermeden yatağına götürün ve uyuyana kadar yanında olacağınızı söyleyin. Bunu sürekli yapmak zor olacağı için eşler birbirine destek olmalıdır. Bir gece anne, bir gece baba şeklinde görevi üstlenerek çocuğunuzun kendi yatağında yatmasını sağlayabilirsiniz.

 

Her konuda olduğu gibi birlikte uyuma konusunda da en önemlisi çocuğunuza onu sevdiğinizi hissettirmek ve çocuğunuzun duygularını anladığınızı göstermek büyük önem taşımaktadır.


                                                                          Psikolojik  Danışman

   Özgür AYDIN