Çocuklarda Oyuncak Seçimi

Çocuklarda Oyuncak Seçimi

Ocak 10, 2024

DOĞRU OYUNCAK SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR

 

Çocukluğumuzda oyuncak demek heyecan ve uzun bekleyişler demekti. O zamanlar oyuncak almak özel ve önemli bir olaydı; bunun içindir ki doğum günü ya da bayram gibi özel zamanları bir sene boyunca beklememiz gerekirdi. Peki ya o oyuncak alındıktan sonraki heyecan ve mutluluk… Paha biçilemezdi. Tüm gün biz nereye oyuncak oraya yanımızda gezerdi, uyku saatinde sıkıca sarılarak bizimle uykuya dalardı. Bir an olsun gözümüzün önünden ayıramazdık yeni oyuncağımızı. Özenle oynar, zarar gömesin diye nasıl da dikkat ederdik. Günlerce, haftalarca, aylarca hatta yıllarca aynı oyuncakla oynamaktan sıkılmazdık. Oyuncaklar bizim çocukluğumuzun en kıymetlilerindendi. Eminim ki bunları okurken kendi çocukluğunuza gitmiş ve bu güzel anıları hatırlamışsınızdır. Peki, çocuklarınız oyuncaklarına dair böyle güzel anılar biriktirebildi mi?

 

Günümüzde oyuncak çeşitleri fazlalaştı, oyuncaklara ulaşım kolaylaştı ayrıca her bütçeye uygun oyuncak bulabilmek de mümkün. Bir de uzun bekleyişler sonrası sahip olduğumuz oyuncakların özlemiyle onlara yığınla oyuncak almaya başladık, hatta evde koyacak yerimiz yok diye şikâyet eder olduk. Şu anda “o kadar çok oyuncağı var ki hiç birinin yüzüne bakmıyor”, “oyuncak istiyor alıyorum bir saat geçmeden kenara atıyor” dediğinizi duyar gibiyim. Unutmayın insanlar kolayca ve her istedikleri anda elde ettikleri şeylere değer ve önem vermezler. Bu çocuklar için de geçerlidir.

 

Bu yazdıklarım demek değildir ki çocuğunuza oyuncak almayın. Oyuncak; çocuğun en önemli işi olan oyun oynarken kullandığı araçlardır ve oyuncaklar çocuğun gelişimini destekleyen yardımcılardır. Burada vurgulamak istediğim şey; önemli olanın oyuncak seçiminin nasıl yapıldığı ve oyuncak alınma sürecinin nasıl yönetildiğidir.

 

 

OYUNCAK SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

      Üstünde CE işareti olmayan oyuncakları almayın. Bunlar kalitesiz ve çocuğunuz için tehlikeli olabilir. Bu işaret oyuncağın AB'nin ve ülkemizin güvenlik ve standart konusundaki ortak kurallarına uygun olduğu anlamına gelmektedir.

 

      Pilli oyuncaklarda pilin koyulduğu yer vidalı ve emniyetli olmalıdır.

 

      Oyuncak sağlam ve kolay temizlenebilir olmalıdır.

 

      Tüylü oyuncaklar alerji açısından bir takım problemler doğurabileceği için dikkatli olunmalıdır.

 

      Çocuğun boğazından geçebilecek çok küçük parçalı oyuncaklar alınmamalıdır.

 

      Uzun ipli, kordonlu, kurdeleli oyuncaklar küçük çocuklar için tehlike oluşturabilirler. Bu nedenle bu tür oyuncaklar tercih edilmemeli ya da yetişkin gözetiminde oynamaları sağlanmalıdır.

 

 

      Oyuncak çocuğun yaşına, gelişim düzeyine uygun olmalıdır.

 

      Oyuncak çocuğu hem eğlendirmeli hem de eğitici olmalıdır.

 

      Oyuncak almayı ödül; almamayı da ceza olarak kullanmayın.

 

      Oyuncak seçiminde çocuğunuzu da sürece dahil edin ve fikrini sorun.

 

      Oyuncakçıda sorun yaşamak istemiyorsanız, alışveriş öncesinde konuşun ve “Mağazadaki tüm oyuncakları incele, beğendiklerin arasından sadece birini alabilirsin” diyerek sınırlarınızı çizin.

 

      Oyuncak alışverişlerinizin arasına zaman koyun. Bu çocuğunuza beklemeyi ve sabretmeyi öğretebilmeniz için iyi bir fırsattır. Çocuğunuzla birlikte takvim oluşturarak oyuncak alma gününü işaretleyebilir ve geri sayım yaparak zamanı somutlaştırabilirsiniz.

 

      Çocuğunuzun kumbarada para biriktirmesini destekleyerek oyuncak alımına katkıda bulunmasını sağlayabilirsiniz.

 

      Tüm oyuncakları aynı anda çocuğunuza vermeyin. Belirli aralıklarla bazı oyuncaklarını ortadan kaldın ve daha sonra ona geri verin. Dönüşümlü olarak bunu tekrarlayın. Oyuncaklarını özlemiş olduğunu göreceksiniz.

 

      Oyuncaklarının temizlenmesinde ve toplanmasında size yardımcı olmasını sağlayın. Böylece hem sorumluluk alacak hem de oyuncaklarını daha değerli görmeye başlayacaktır.

 

      Oyuncakların ayıklanması gerektiğinde ayıklama işlemini çocuğunuzla birlikte yapmanız gerekir. Unutmayın ki oyuncaklar onların şahsi eşyalarıdır ve bu konuda söz hakları vardır. Oyuncakları verilecekler ve kalacaklar diye sınıflandırabilirsiniz.  Vermek istemedikleri eşyaları var ise onları saklamalı onlardan habersiz vermemelisiniz. Bu şekilde çocuk kendine söz hakkı verildiği için kabul edilmişlik ve değer duygusunu yaşar. Ayrıca ihtiyacı olan kişilere yardım etmeyi ve paylaşmayı da öğrenmiş olur.

 

 

Unutmayın ki; oyuncaklar sadece araçtır. Alacağınız hiç bir oyuncak ya da sahip olduğu oyuncakların sayısı çocuğunuzun sizinle geçireceği anlar kadar mutlu etmeyecektir.

 

 

 

  Psikolojik Danışman

     Özgür AYDIN